15 Aralık 2008 Pazartesi

Çampa


Çiğköfte yada namı diğer çiköfte malum artık etsiz bir varlık halinde satılıyor. İçinde ki bulgur bile buğdaydan bulgura dönüşürken de haşlandığına göre pek çiğ bir şeyi kalmamış durumda. İş bu hali ile Tibet ahalisinin neredeyse milli yiyeceği çampa ya benzemeye başladı. Dünyanın en yüksek yerlerinden birinde yaşıyorsanız öyle keyfinize uygun ne isterseniz maalesef yemek mümkün olmuyor, bu yüzden Tibetliler ekmeklerini neredeyse taştan çıkartıyorlar, kayalık dağların arasında bulabildikleri her toprak parçasında bir şeyler yetiştiren Tibet ahalisi aslına bakılırsa oldukçada becerikli. Elde ettikleri buğday, arpa ne varsa zerre ziyan etmeden kullanıyorlar. Buğday malum içerdiği gluten sayesinde hamur haline gelebilme özelliğine sahip, yani her türlü ekmek yapmak olası ancak arpa gluten içermediği için arpa unundan ekmek yapılamıyor. Tibetliler çare olarak çampayı icat etmişler, suda şişirilen arpa daneleri önce eziliyor ve daha sonra da kavrularak bir nevi bulgur elde ediliyor. Ancak bulgurun aksine tekrar pişirilmesi daha az ısı gerektirdiğinden tereyağı ve çayla yumuşatılıyor. Elde mıncıklanan bu hamur dan da bildiğimiz çiğköfte şeklinde köfteler hemen sofrada yiyenler tarafından yapılıyor. Oldukça eskilere dayanan bu adetin kökeni bilinmese de ilk yazılı kayıt 1881 de bölgeyi gezen H. Jaske tarafından tutulmuş, o zaman çampa için çay bulamayanların su kullandığını aynı zamanda biraz durumu iyi olanların arpa birası da kullandığını yazmış. Alışkanlık hazır yerindeyken krizden etkilenen pazar arayan çiköftecilere duyurulur.

Hiç yorum yok: