3 Aralık 2008 Çarşamba

Blossa Glögg


İskandinavlar yazın güneş batmadığı için sabaha kadar içebilme yeteneğine sahip insanlar, kışında güneş doğmadığı için sabaha kadar içtiklerinden arada değişiklik olsun diye bir yığın içilecek alkol nev-ini icat etmiş olmalarına şaşmamak gerek. Blossa glögg aslen Alman cemiyetinin glühwein denilen sıcak şarabına benzer bir alkol uygulaması. Glühwein denilen şarap aslında bir zamanlar güneyden getirilen ve tadı bozuk şarabı baharat ve ısıtma yöntemiyle içilebilir hale getirme uğraşısına verilen ad. Şeker, baharat ve dahi ucuz şarap alkolü kaçmasın diye kaynatmanın bir alt seviyesinde ısıtılıp soğuk kış günlerinde ruhi ısınmaya alt yapı teşk,l ediyor. Blossa glögg de aslen şarap la yapılmasına karşın sıkıntıdan patlayan İskandinavlar ellerine geçirdikleri her türlü alkollü içeceği ve doktor zoruyla alkol içemedikleri zamanlardada meyva suyunu kullanıyorlar. Tarçın, kakule, karanfil, şeker veya melas blossa nın katkı maddeleri bu malzeme alkollü içeceğe katıldıktan sonra ağır ateşte 60 C dereceye kadar ısıtılıyor amaç alkol uçmasın sonra glögg neye yarar yani? Isıtılmış olan sıcak karışım sıcak sıcak tüketiliyor. İsveç'te noel zamanı blossa glögg partileri düzenleniyor, yemekler yeniliyor, şarkı ve türküler eşliğinde glögg tüketiliyormuş, henüz herhangi bir davete davet edilmediğim için sonrasını bilemiyorum. Ancak bildiğim bu aralar bahsi geçen karışımların hazır satıldığı ve çoğu Nordik vatandaşın bu karışımları kullandığı, tadını merak ediyorsanız söyleyeyim, eh fena sayılmaz.

Hiç yorum yok: