15 Aralık 2008 Pazartesi

Mamia/Cuajada Bask Yoğurdu


İspanya ve Fransa arasında yerleşik Basklar bir rivayete göre aslen Kafkasya'dan göç edip şimdi bulundukları bölgeye yerleşmişler. Bulundukları bölge eğer doğruysa Kafkasya'nın Karadeniz bölgesini oldukça andırıyor, keza fasulye ve mısıra olan düşkünlükleri de Kafkas yada Karadeniz alışkanlıklarını andırıyor. Ancak hiç olmazsa mısırın Atlantiğin öte yanından yeni geldiği düşünülürse pek de inanılır bir bağlantı kuramıyorum. Ancak Bask halkının bir yoğurdu var ki neredeyse Gürcülerin Matzun' dedikleri yoğurdun çok benzeri. Şimdilerde İspanya'nın dört bir tarafında bulunabilen bu yoğurdun adı Mamia, İspanyollar ise cuajada adını veriyorlar. Koyun sütünden yapılan bu yoğurt aslında neredeyse bir peynir zira, mayalamak için rennet enzimi kullanılıyor. Eskiden kaiku adı verilen tahtadan yapılan kaplara konulan süt ateşte kızdırılan demir çubuklarla ısıtılırmış, ısınan süte rennet katılıncada lor pıhtılaşıp mamia elde edilirmiş. El yapımı mamia nın bu yüzden hafif yanık kokması gerekiyor. Ancak bu günlerde fabrikasyon üretim söz konusu olunca yanık kokusu nerden geliyor kestirmek güç. Mamia aynı zamanda bir tatlı haline gelmiş, vanilya katılıyor ve pudra şekerle karıştırılıyor. Kolombiya'nın kokainle adı adılan Medellin kenti de herhalde İspanyol sömürgesi olduğu günlerden kalma olsa gerek cuajadası ile ünlü, ancak bu cuajada'nın bask yoğurduyla pek alakası kalmamış, zira neredeyse muhallebili bir tatlı.

Hiç yorum yok: