3 Aralık 2008 Çarşamba

Portekiz'in Kallavi Tostu Francesinha


Söz konusu futbol olunca Porto ismini bu aralar pek anmamaya çalışıyorum ama gel gör ki Porto, Portekiz mutfağında oldukça etkili bir kent. Francesinha yada kabaca tercümesiyle küçük fransız kız (ne alakası vardır onu bilemiyorum) dünyada yenebilecek en ağır tostlardan biri olmakla kalmayıp Porto kentinde de oldukça yaygın. İki dilim ekmeğin arasına bir alay şarküteri doldurulduktan sonra üzeri peynirle kaplanıp fırına veriliyor. Fırında sonra da üzerine sos dökülen Francesinha nin üzerine zaman zamanda rafadan yumurta yerleştiriliyor. Oldukça ağır kaçan bu işlem sonucu ortaya çıkan tostu sabah yiyip de akşama kadar aç kalmak herhalde normal biri için mümkün olmaz. Fransızlara bakılırsa bu tostun ana vatanı Fransa ve onların versiyonu croque monsieur, Portekizliler ise buna karşı çıkıyor , siz de sos varmı diyorlar. Demek de de haklılar, francesinha nın manası petit Fransız kızcağız olsa da çoğu zaman domates salçası ve bira bazlı ve her kesin kendine göre gizli diyerek övündüğü değişken sosla Fransız mutfağının pek alakası olamaz, ikincisi Fransızlar adamı bir batında doyurup az para kazanmayacak kadar uyanıklar, dolayısı ile bu sefer Portekizlilere hak vermek durumundayım.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

gerçekten çok güzel bir yemek,ancak sadece 2 dilim biftek ve peynir isteyebildik,çünkü normalde içine domuz içeren şarküteri ürünlerini bolca koyuyorlar(fiambre,salsicha,...).tabak fırından çıkarak önünüze geliyor ve yan tarafına,yani sosun olduğu yere patates kızartması koyuyorsunuz çok güzel oluyor ve yanındada biradan başka birşey içmiyorlar,yada bira ve groselha karışımı.