3 Aralık 2008 Çarşamba

Stuttgart Haşlaması


Malum Alman mutfağı dendiğinde benim için Almanca lisanıyla eşdeğer bir durum ortaya çıkıyor ikisindende oldukça uzağım, pek de şikayetçi olduğum da söylenemez. Ancak arada sırada adamların da hakkını yememek lazım geldiği kanaatindeyim, şaşırtıcı olsada bazen iyi şeyler yapıyorlar. Stuttgart haşlaması da bunlardan biri, aslında adı Gaisburger Marsch. Anladığım kadarıyla Gaisburg marsch, Gaisburg resmi geçidi anlamına geliyor. 19. y.y. da Stuttgart ilinin Gaisburg nahiyesinde mukim Baeckaschmiede adlı lokanta bu yemeği yapmaya başlayınca Stuttgart'ta ki kışlanın askerleri marş marş diye hergün bu lokantanın yolunu tutarlarmış, hikayeye göre ismin esası buymuş, konu Almanlar ve askerlik olunca hiç şaşırmadım hatta tarihi gerçek diye kabul bile edebilirim. Gaisburg marsch aslen bildiğimiz sığır haşlama, bizimkinden farklı yanı içine sonradan eklenen spaetzli adı verilen yumurtalı erişte ve servis yapılmadan üzerine katılan soğan kavurması, yani anlayacağınız batı cephesinde hala yeni bir şey yok.

Hiç yorum yok: