16 Aralık 2008 Salı

Yeşil Yeşil Absinthe

Yüzyılı aşkın bir süredir Avrupa'nın birçok ülkesinde ve ABD 'de yasak olan Absinthe bir süredir üretimi serbest bırakıldığı için ortalıkta tekrar görünmeye başladı. Üreticilerin akıllı pazarlama stratejileri maalesef bir çok palavra ve şehir efsanesi ile yüklendiğinden absinthe i mitolojik bir içki gibi göstermelerine yol açıyor. Absinthe sanılanın aksine Çek kökenli falan değil. Tam tersine İsviçre'nin Fransız tarafından gelme. Üstelik 19. yy da gelişen distilasyon prosesinin rafine bir hali, aynen rakı, uzo, pastis gibi geçmişi olan ama basınca dayalı metal teknolojisinin gelişmesiyle üretimi sanayi haline gelmiş bir içki. İçerdiği anason ve rezene bu köklere işaret ediyor, ancak öte yandan orta Avrupa'nın özellikle manastır keşişlerinin bitki özütü kullanarak yaptıkları bitter leri de anımsatıyor. Zira en önemli içerik malzemenin biri de pelin otu. Ülkemizde de yetişen ve latince ismi hayret hayret Artemisia absinthium olan pelin otu absinthin adı verilen insanoğlunun bildiği en acı maddelerden biri ( not-biber acısı ile karışmasın sadece acı). Ayrıca içeriklerinden biri de tuyon adı verilen madde, işbu madde orta sınıf bir farmakolojik hammade. Tuyon az miktarda ve kontrollü alındığında kalp ritmini artırmakla birlikte miktarı kontrol edilmediğinde nörotoksik etkisi olan ve böbrek yetmezliğinden mevt e yol açabilen bir bileşik. İşbu özellik 19. yy da pek bilinmediğinden yüksek alkol ve kontrolsüz üretim sonucu oluşan aşırı toksin etkisi absinthe i psikoaktif bir içecek gibi algılanılmasına yol açmış. Yüksek diyorum zira hacmen alkol miktarı %45 ile %75 arasında değişen bu alkollü müstahzarat bildiğimiz en sert rakıdan daha sert. Bu yüzden içerken 1/3 yada 1/5 gibi alkol içeriğine göre sulandırılıyor. Öte yandan pelinin acılığı yüzünden içine içim sırasında şeker katmakta neredeyse mecburi. Bütün bu katıklama işlemi neredeyse bir ritüele dönüştüğünden. absinthe içicileri için bir yığın ritüel malzemesi (şeker kaşığı; bardak vs) ortaya çıkmış. Oysa ki absinthe 19. yy da filoksera yüzünden ortaya çıkan şarap kıtlığında ortalıkta başka içki olmadığından popüler olmuş, ve özellikle Paris gibi bohem noktalarda bir alay meşhurun tüketimi ile de bu sanatçı taifesinden haz etmeyen halk tarafından tüm kötülüklerin anası olarak algılanmış. İçerdiği klorofil yüzünden yeşil renkte olan absinth o zamanın alemlerinin baştacı olmuş. Ancak 1910 larda ortaya çıkan aşırı muhafazakar temperans hareketinin başarılı kampanyaları sonucu başta ABD ve diğer birçok Avrupa ülkesinde yasaklanmış olan absinthe son 10 küsür senedir tekrar boy göstermiş bulunuyor. Eski absinthe neye benzerdi bilende fazla olmadığından bu aralar bir çok yeşil boyalı sıvı ortalıkta geziniyor. Öte yandan absinthe çaktırmadan marjinal içki tahtına da oturmuş durumda.

Hiç yorum yok: