12 Ocak 2009 Pazartesi

Çapli Kebabı


Adana kebaptan sıkıldıysan size bir önerim var, bir defa da Afgan kebabı olan çapli kebabı deneyin derim. Çapli kebab Afgan coğrafyasında ne bulunuyorsa ondan imal yani dana yok içinde, ya koyun yada keçi kıymasından hazırlanıyor. Kıyma bizde de zırh kıyması olarak bilinen uzun satırlarla hazırlanıyor. Daha sonra içine soğan, sarımsak, taze zencefil, Zira (kimyon), taze dunya (kişniş), gura angur adı verilen kekre bir üzümümden elde edilen bir bahar, kırmızı biber katılıp yoğuruluyor. Peşaver civarında pek poüler olsada ben hala Afgan kebabı diyorum çapli kebaba , çapli ne demek derseniz, yanılmıyorsam terlik anlamına geliyor. Zira yoğurduğunuz köfte harcından terlik tabanına benzeyen bir köfte yapılıyor enteresan ama son tahlilde ismi koyan ben değilim. Hazırlanan terliksi köfteler genellikle kızgın kuyruk yağında kızartılıyor, zira o taraflarda yöresel nebati yağ pek kolay bulunmuyor, olanda ithal ,eh birde damak alışkanlığı, var.

Hiç yorum yok: