27 Ocak 2009 Salı

Şermula


Kuzey Afrika akla gelince nedense aklımıza hep Akdenizli ülkeler geliyor, oysa işi biraz Magribe uzatınca koskoca Fas'ı görmezlikten geliyoruz. Bir ucu Akdeniz'de diğer ucu Atlantik'de olan Fas'ın ciddi bir balık kültürü var. Keza Akdenizli kuzey Afrika'nın da kıyıda toplanmış çoğunluğu balık yemeyi seviyor. Ancak malumunuz ne Akdeniz nede Atlantik balıkları lezzet mevzu olunca bizim kuzeyli balıklarımızla boy ölçüşecek durumda değil, işte herhalde şermula nın icadı da olsa olsa bu yüzdendir diyorum. Şermula temel olarak bir nevi macun, tatsız balıkları tadlandırmak ve sofraları şenlendirmek için kullanılıyor ancak son zamanlarda et, özellikle koyun ve keçi içinde kullanılır olmuş. Malum büyükbaşın olmadığı kurak kıyılarda keçi ve koyunu bulmak pek zor olmasa gerek. Şermula çiğ yenen bir şey değil, özellikle ızgara ve fırında pişecek balığın ve etin üzerine sürülerek kullanılıyor. Ayrıca şermulanın kesin bir tarifi de yok, ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye, hatta evden eve değişebiliyor, o yüzden genel olarak aşağıdaki reçeteyi kullanmakta bir mahsur olmadığı kanaatindeyim;
1 adet tatlı cinsinden kırmızı soğan
1 adet limon
3-4 diş sarımsak
1/2 kaşık kavrulmuş ama yakılmamış kimyon tohumu
1/2 kaşık yukarıda ki durumda kişniş tohumu
1/2 kaşık tatlı kırmızı biber
1/4 kaşık acı kırmızı biber
1 demet kişniş yaprağı /veya maydanoz
turşuluk iri taneli tuz.
Limon kabuğunu tamamen rendeleyip, baharat,sarımsak,soğan ve tuzla ezin. Tahta ve plastik havan kullanıyorsanız boşuna uğraşmayın istenen sonucu alamazsınız onun yerine mutfak robotu kullanmanızı tavsiye ederim. İyice karışan ve macun kıvamını alan karışıma yaprakları da ekleyip ezdikten sonra ağız tadınıza ve isteğinize göre zeytinyağı ve limon ekleyin, klişe olduğu üzre ekleyivereyim efendim afiyetle tüketiniz.

Hiç yorum yok: