20 Şubat 2009 Cuma

Çatang


Çocukluğumda en çok fırça yediğim konu sokaktan abur cubur yemem idi. Abur ve cuburun ne olduğunu keşfedemedimse de sokakta yenecek hatta evdekinden daha iyi bir çok şeyin olduğunu keşfetmem tüm travmalama çabasına uzun sürmemişti. Uzakdoğulu analarda çocuklarına bu konuda bu kadar baskı yapıyorlar mı bilemiyorum ama eğer varsa bu baskının pek işe yaradığını da sanmıyorum. Yaz ve kış, her ne mevsim olursa olsun uzakdoğu sanki sadece sokakta yiyor, içiyor. E güzel bir şey, şehirlere renk kattığı gibi yemek gibi bir sosyal paylaşımıda hiç bilmediğiniz insanlarla yapıyorsunuz. Çatang çorbası içmekte böyle bir şey, sanırım adı çay çorbası gibi bir şeyi ifade ediyor, bunun sebebide dev çaydanlıkların kullanılması. Darı ve süpürge otu unlarının önceden bulamaç haline getirilmesi ile başlanan işlem müşteri sipariş verince içine çaydanlıktan su katılıp üzerine şeker vs malzemeyle servisiyle bitiyor. Tabi mesele bu kadar basit değil, icadından geçen zaman içinde bulamaca dev demlikten su dökme işi bizim şerbetçi taifesinin şovuna dönüşmüş iş bu sebepten ayrı bir gösteri sanatı. Bulamaç çarba kıvamına gelince kaşıkla ve afiyetle yeniyor, yani Çinliler sadece çubuk kullanmıyor azizim, tabi unutmadan eklemek lazım her yörenin kendine göre ayrı bir bulamacı ve her Çinli'ninde ona göre çatang yiyişi var.

Hiç yorum yok: