20 Şubat 2009 Cuma

Joppiesaus


Kızartılmış yiyeceklerin neden bu kadar ilgimizi çektiğini bilmiyorum, ama ne var ki sağlık falan bir tarafa, kızartma benim için birçoğumuz gibi olmaz ise olmazlardan. Felemenk ahalisi de bizden farklı düşünmüyor olmalı ki mutfaklarında kroket, patates eksik olmuyor. Bizde ki domates alışkanlığı onlarda mayonezle bütünleşmiş, gerçi burgerciler sayesinde bizde patates tavayı mayonezle yer olduk ya o da ayrı mesele. Joppiesaus aslında (yoppi sos diye okunuyormuş) egzotikleştirilmiş mayonezden başka bir şey değil. Glanerburg nam bir kasabada bir kafede çalışan Joppie adlı bir hanımefendi mayoneze kari,soğan vs gibi malzemeleri katıp yeni bir kızartma sosu ortaya atmış, çok de değil beş on yıl önce falan . Zaman içinde joppiesaus sade mayonezin bir çok yerde tahtını elinden almış durumda (Felemenk illerinden bahsettiğimi anlamışsınızdır umarım), herneyse bu sos duyduğum kadarı ile artık Almanya'ya sirayet etmiş vede grip virüsü gibi yayılıyormuş. Bu başarıyı fark eden bir firma tüm isim hakkını o kafe veya joppie hanımdan yada her kimseden aldığından vede elinde tuttuğundan ilerde tat,tamek joppiesaus göremeyebiliriz ama başka bir şekilde tezhür edeceğini sanıyorum.Bekleyelim görelim yiyenler pek bir memnun umarım dedikleri kadar iyidir, yani boşuna beklenti içine girmeyelim diyorum.

Hiç yorum yok: