24 Mart 2009 Salı

Afgan mantısı Avşak


Mantı denilince tabii olarak bizler pek hassas bir tavır takınıyoruz. Malum mantı bizim mutfağın her millete gururla gösterebileceğimiz basit bir o kadar da zor yemeklerinden biri. Ama kazın ayağı aslen öyle değil, Japon gyoza'sından İtalyan raviolisine kadar aslında her biri aynı ailenin yöresel malzemeye uymuş fertlerinden başka bir şey değiller ve İtalya'dan Japonya'ya uzanan tüm bu coğrafyada herkes iyi kötü bir tür mantı yapıyor. Afgan mantısı avşak denenmesi gereken değişik bir mantı. Hamur olarak aslında fark yok sadece içeriği ve sunumu çok farklı. Avşak içine et yerine yağda çevrilmiş pırasa konuyor( görüldüğü üzre sadece Arnavutlar değilmiş demek ki pırasaya merak salan) daha sonra kaynar suda haşlanan mantıların üzerinede kıyma ve yoğurt ekleniyor. Hindistana yakınlığından olsa gerek özellikle yağlı koyun kıyması kavrulurken içine, kişniş,sumak,kakule,tarçın,kimyon ve kırmız biber gibi baharatlar eklendikten sonra servis edilecek mantıların üzerine kıyma dökülüp en son olarak da sarımsaklı koyun sütünden yoğurt ekleniyor. Nasıl ama denemeye değer sanırım, ancak gözünüzü seveyim birde üzerine tereyağı gezdirmeyin, zaten yeterince yağlı oluyor masadan kalkamazsınız, söylemedi demeyin.

2 yorum:

Eda dedi ki...

İçine pırasa koymak müthiş bir fikirmişş
Yorum onaylama duruyor hala :)

Adsız dedi ki...

hesapta durmuyor ama :(