24 Mart 2009 Salı

Aperol


İtalyan yangel kültürünün kutsal mekanları olan sokak kahveleri günün muhtelif saatlerinde hep yangelmiş insanlarla doludur. Genellikle pahalı olan bu kahvehanelerde (pardon cafeler de) oturan bu şık insanların hem hesabı hemde üzerlerinde ki kıyafetlerin parasını bütün gün oturarak, çene çalarak ve içerek geçirirken nasıl çıkardıklarını bir türlü çözemedim. Çözemediğim şeylerden biride şu aperatif yada İtalyanca deyişi ile aperativo denilen mide ilacı tadında ki renkli sıvıları afiyetle içebilmeleri. Aperol da bunlardan biri 1919 yılında Barbieri firması tarafından piyasaya sürülen bu aperatif, ilk önce Padova'da piyasaya verildiğinden pek tutunmamış. Sanırım Padova ahalisi ile zevklerimiz ortak, ancak zaman içinde popüler olan Aperol, kantoron çiçeği,ravent,kına kına ve buna benzer aktarların bile bazen korku ile yaklaştığı bir yığın ot ve alkolden elde ediliyor. Alkol oranı %11 civarında olan Aperol genellikle buz,soda ve portakal dilimi ile servis ediliyor, kriz patlamadan önce özellikle ABD li züppelerin pek itibar ettiği içkilerin başında geliyordu, şimdilerde herhalde batan paralarının midelerine verdiği sıkıntıyı hafifletmek için ilaç ve şifa niyetine alınıyordur.

Hiç yorum yok: