3 Mart 2009 Salı

XO Salçası


Uzakdoğunun şu aralar en gözde salçalarından (salça diyorum zira bu bildiğiniz akışkan soslardan değil salça demek daha doğru olacak) biri XO salçası. 1980 lerde Hong Kong da ortaya çıkan bu sos özellikle Kanton tarzı yemek yapan restoranlarda boy ve endam göstermiş bulunuyor. İsmi Çinlilerin pek de bir meraklı oldukları konyaktan alınma zira konyak denildiğinde akla üst düzey bir içki ve para pul geldiğinden bu salçayada öyle bir isim takılması içerdiği malzemenin pahalılığı ile alakalı.
Kurutulmuş tarak, karides,jambon gibi malzemeler, acı biber, pirinç şarabı, tuz, yağ vesaire hazırlanan salça özellikle Kanton yemeklerine eşlik ediyor. Reçetesi pek açık seçik olmamakla birlikte aşağı yukarı böyle. Salçanın popülaritesi ile birlikte ticari üretimi de başlamış vaziyette, bir çok üretici tarafından üretilen XO salçası raflardaki en pahalı ürünlerden biri.

Hiç yorum yok: