22 Mayıs 2009 Cuma

Rezene

Rezene nam-ı Latin Foeniculum vulgare, Akdeniz havzasının endemik bitkilerinden biri, ayrıca kendileri umbelliferae familyasının değerli bir üyesi olduğundan dereotu,kimyon,karaman kimyonu,havuç,maydanoz ve kereviz gibi bir çok yakın akrabası olan bir bitki. Özellikle Akdeniz kıyılarında bolca bulunan rezeneyi Romalılar'ın ehlileştirdiği söylenir, resimde görülen şişkin bedenli Floransa rezenesini 20 yıl önceye kadar sadece İtalya'da bulabildiğinizi düşünürseniz belkide doğrudur deyip geçmekte fayda var. Bu tür rezene şişkin sapıyla dikkat çekiyor, bizde de artık bulunsada, öyle İtalyanlar'ın ki gibi kocamanını pek göremedim ve hatta tohumunu getirip diktiysem de beceremedim, neyse tadı farketmiyor. Rezene anason kokulu olduğundan rakı içemeyenlere salatada tavsiye olunur, ayrıca karidesle de müthiş gider, bahsettiğim bu Floransa tipi sadece. Ege bölgesinde yabani yetişenine arapsaçı deniyor ve kuzu etiyle muhteşem oluyor. Mevsimi geçti bile şimdiye sapları kartlaşmıştır. Rezene hakkında fazla ahkam kesmeye kalkmayacağım zira ortalıkta benimkinden çok daha derin bir yığın bilgi var, sadece garip bir şekilde kendisinin uyarıcı tohumlarının ise sakinleştirici olduğunu söylemek istiyorum. Yeri gelmişken ekleyeyim rezene tohumu da sıkça kullandığım bir baharat, yemeklere hoş bir anason tadı veriyor, belki bu yüzden olsa gerek zaman zaman anason yerine rezene tohumu, rezene tohumu yerine anason tohumu alıp eve geldiğim oluyor. Hangisi pahalı bilmiyorum ama arada kazık yediğim kesin.