23 Haziran 2009 Salı

Bakkwa


Bu aralar fazlaca yemek tarifi verdiğimden gelen geçen bu blog'u yemek tarif blogu sanmaya başladı, aslında oda var buda var, yani yenecek içecek ne varsa olsun isterim. Hele yapmamın mümkün olmadığı şeyler karşıma çıkınca klavyeyi elime almaktan kendimi alıkoyamıyorum. Bakkwa'da bunlardan biri, nedir diye sorarsanız aslen bir nevi kurutulmuş et diyelim. Eskiden (bazı gençler için) buzdolabının olmadığı o karanlık çağlardan. gıda muhafazasının pek kolay olmadığı günlerden kalma birşey bakkwa.Özellikle güney Çin ahalisinin et ziyan olmasın diye, şeker ve tuzda kuruttuğu etler daha sonra tütsülenip saklanıyormuş. Gel zaman git zaman bakkwa kültürün bir parçası ve hatta üst tarafı olmuş, çok yadırgamamak lazım en basit et saklama yöntemlerimizle yaptığımız kavurma ve pastırma da aynı akibete uğramadı mı? Bu aralar Çinliler veya muhtelif ülkelerde ki Çin kökenlilerin bayram seyranda hediyelik diye itibar ettiği bakwaa aslen domuz etinden yapılıyor, ancak Malezya ,Endonezya gibi Çin azınlığı olan müslüman ülkelerde müslümanlarda komşuluktan kaynaklanan alışkanlıkla bakkwaya alışmışlar, tabii ki sığır yada tavuk bakkwa sına rağbet ediyorlar. Bakkwa aynı zamanda rugan adıyla da tanınıyor, eski dilde ki yağ manasına gelen ruganla alakası yok, ne manaya geldiğini de lütfen sormayın. Bakwaa tuzlu,tatlı, isli hoş bir şey seninki ne etiydi derseniz, hiçbir fikrim yok paketin üstünü okuyacak kadar Çincem maalesef yok, panda eti bile olabilirdi.

1 yorum:

Eda dedi ki...

O da olsun, bu da olsun.. Hepsini zevkle okuyoruz :)