8 Haziran 2009 Pazartesi

Fesleğen


Yaz mevsimiyle birlikte benim mutfağımı şenlendiren otlardan biri de fesleğendir. Aslında camın kenarında herzaman yetiştirdiğim fesleğenime kıyamadığım için ancak yaz gelince veya manavımda bulunca bol bol kullanabildiğimden istediğim kadar yeme fırsatım olmuyor. Ocimum basilicum yani fesleğen otu bizde Reyhan adlı türüyle bilinse de bu mor renkli fesleğen türü bile ancak bulunduğu yöreden yeni yeni büyük şehirlerimize göç etti dersem abartmamış olurum. Tabi bahsettiğim ninenizin saksısındaki küçük yapraklı, yemeklerde kullanılmayacak kadar acı ama elimizi güzel kokutsun diye ara sıra okşadığımız fesleğen değil. Fesleğen büyük şehirlerimize İtalyan mutfağının gayri nizami girişi ile gelmiş olsada maalesef bizim mutfağımızda pek bilinen bir şey değil, dediğim gibi güneyde kullanılan reyhan hariç. Zira Fesleğen aslında son derece fazla çeşidi olan, tarçında, limona, çam kokulusundan kişniş kokulusuna kadar yüzlerce çeşidi olan ve neredeyse dünyanın belli başlı her mutfağında tadı değişik olsada kullanılan bir ot. Yani say say bitrmek mümkün değil, ancak zaman içinde diğer türlerini de tanıtmak isterim. Fesleğenle ne yaparız ne ederiz sorusunun cevabı aslında çok kolay, canınız nerede isterse orada kullanın derim, bol bol kullanın derim, ama yemeğe katacaksanız son anda ateşten alırken katın ki ölmesinler derim. Aslında içerdiği beta karyofilen gibi bir çok enteresan bileşiklerle dolu fesleğen, sindirim sistemi rahatsızlıklarından, strese kadar bir çok konuda gıda desteği olarak kullanılıyor. Ayrıca fesleğeni yetiştirmekde bir o kadar kolay. Suyu ve güneş ışığını sevdiğinden her evde yetiştirmek mümkün. Üstelik acımasızca davranmadığınız sürece bir kaç yıl yaşatmanızda mümkün, hele bahçeniz varsa hiç durmayın derim. O güzelim Çanakkale domatesini doğrayıp, Ezine beyaz peyniri ekleyip fesleğen kattığınızı, üzerinede azıcık kırmızı biber ve bolca zeytinyağı döküp sabah kahvaltısında enfes bir çayla yediğinizi düşünün, e daha nasıl iştahlandırabilirim sizi? Yani illa fesleğen kullanmak için İtalyan bir şeyler yapmak gerekmiyor..

1 yorum:

Eda dedi ki...

Ayakta alkışlıyorum sizi..
Muhteşem bir yazı ve konu seçmişsiniz :)
Aşığım ben bu fesleğene niyeyse bilmiyorum :)
Hem lezzetli, hem güzel kokar, kadınlar için de çok çok faydalıdır.
O minik minik yapraklı olup elimizi güzel kokutanlar aynı zamanda sivrisineklerden de korurlar :)
Kısacası her eve lazım diyorum, alın diyorum :)