9 Haziran 2009 Salı

Yuzu


Bugün canım biraz narenciyeden bahsetmek istiyor, bizler herhalde depolama maliyeti, sıkıntısı, herneyse yüzünden yaz gelince limondan başka narenciye bulamaz oluyoruz. Oysa yaz mevsimine en yakışan içeriklerden biri de narenciye ve ürünleri.Narenciyeyi yemeklerde limon dışında pek kullanmayı bilmeyen bizler bile limonsuz yapamadığımıza göre varın siz düşünün kullananlar neler yapıyor. Limonsu tad meraklısı Japon milletide bizden pek farklı değil, ancak onların limonyerine kullandığı narenciyegillerin en soğuğa dirençlisi olan yuzu. Asıl vatanı Tibet olduğuna göre buda oldukça normal olsa gerek, Tibet ve Kore'de yabani olarak bulunabilen yuzu (Citrus junos (Rutaceae)) Japonya'da sadece ehlileştirilmiş olarak bulunuyormuş (yada bana söylenen o, onların yalancısıyım), mandalinaya benzeyen oldukça asidik ve tabii ki ekşi olan yuzuyu Japonlar deli gibi kullanmaya pek meraklılar. Özellikle kabuğunu rendeleyerek yemeklerine kattıkları gibi, suyu, sirkesi de kullanılıyor. Taze bulunmadığı zamanlar için tozu bile olan yuzu nun birde ezme türü bir mamulatı var. Yuzukosho adı verilen bu ezme yuzu kabuğu, suyu,tuz ve acı biberden oluşuyor, tabi bilmediğimiz mutlaka bir iki katkı maddesi de cabası. Herneyse Japonca da kosho biber manasına geliyormuş ancak bahsettiğimiz acı yeşil biber, oldukça uf çektirecek kadar enteresan bir limoni kokusu var, ayrıca bir o kadar tuzlu ve de acı. Esasen Japonya'nın güney adalarından Kyushu'ya özgü bu sofra şenlendiricisi suşi ye yardakçılık etsin diye kullanılıyor, ancak bana söylenen özellikle beyaz etli balıklar için makbul olduğu, koyu renkli eti olan balıklara pek gitmediği. Sonbaharın sonuna doğru Japon manavlarını şenlendiren bu meyvayı bizim buralarda bulmak şimdilik pek mümkün değilse de bugüne kadar beni şaşırtan o kadar çok egzotik meyve ağacıyla karşılaştım ki bu memlekette, benim falancamın bahçesinde var diyen biri çıkarsa hiç şaşırmam, sadece aman banada kargoyla gönderin derim. Ayrıca limonatasıda oluyormuş hani bahçenizde varsa..

Hiç yorum yok: