2 Temmuz 2009 Perşembe

Mortadella

Şu salam sosis grubuna oldum olası bayılırım, en sevdiklerimden biride hiç kuşkusuz mortadella'dır, tezgahın arkasındaki beyaz önlüklü vatandaş o kesme makinesinde koca et yığınını dilim dilim doğrarken dayanamaz bir dilimi mutlaka orada hallederim. İyi ki pahalı yoksa varil gibi biri olmam işten bile değildi. Benim yediğim dana mortadella, ithal değilse zaten bizdekilerin hemen hemen hepsi dana. Ancak mortadellanın esası domuz etinden yapılıyor, üstelik romalılardan beri yapılagelinirmiş. Kıyma edilen domuz etleri eklenen karabiber, kişniş,tuz gibi katkı maddeleri ile mermer veya granitten yapılan kocaman havanlarda dövülerek macun haline getiriliyormuş bir zamanlar, zaten ismide Latince havan demek olan mortario dan geliyor. Daha sonra bağırsağa doldurulan etten bildiğimiz şarküteri ürünü elde ediliyor. Ancak İtalya'da yöresel versiyonları var, Kuzeyde isli, Toskana da sarımsaklısı yapılıyor. Öte yandan genel anlamıyla Bolonya'ya özgü, çok sıkı kurallarda üretilmesi gerekiyor, mesela içinde lardon denilen domuzun boğaz kısmından alınan yağ parçalarının oranı ete göre 3/7 yi geçemeyeceği gibi öyle sıkı olmalı ki dilimlediğinizde yağlar ayrılıp düşmemeli gibi. Bne severim danası da hiç fena değil ancak merakınızı daha fazla gidermek isterseniz linki takip ederek Bolonyalı üreticilerin sitesine ulaşabilirsiniz.http://www.mortadellabologna.com/

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bende severim....Iyiki aklima getirdiniz..yarin beyaz ekmek, tursu ve mortadella ile bir ara ögün hazirlamak farz oldu...tesekkürler SEYMA