25 Ağustos 2009 Salı

Balkan Biber Salçası-Ajvar


Kendimi mevsimsel olarak tanımlayamadığım için mevsimlik yiyecekleri alakasız zamanlarda hatırlamak gibi bir huyum var. Ancak bu sefer erken davranmak istiyorum, zira bu sene sanki sonbahar daha erken geldi, belli olmaz kış da erken gelebilir, malum El-Nino dönemine girdik. O yüzden sonbahar gelince Balkan bahçelerinin hummalı faaliyetlerinden biber salçası imalatını atlamak istemiyorum. Ajvar olarak adlandırılan biber salçası, Balkan mutfağının olmaz ise olmazlarından. Sonbaharda kızarmaya bırakılan salçalık biberlerin toplanması ile bu faaliyet başlıyor. Ancak biberi bulursanız erkenden de niye olmasın. Ajvar sıradan bir salçalık değil, öncelikle bütün biberlerin közlenip, zarlarının ve çekirdeklerinin ayıklanması gerekiyor, ayrıca bazen içine patlıcan da konulduğundan onlarda közlenmeli. haydaa nerden çıktı bu patlıcan ? demeyin, bu kadar popüler ve yaygın bir yiyeceğin her yöre de ve hatta her evde ayrı bir tarifi var. Kimisi acı ,kimisi tatlı, kiminde soğan var, kiminde yok. Bazen sirke katılıyor, bazen limon, bazen de her ikisi de yok. Ama ortak olarak ne tuzu eksik ne de sarımsağı. Her yerde tadı az biraz değişse de ajvar ın en büyük özelliği, közlenme sırasında islenmesi ve açık ateş de piştiyse de odun dumanını içine katması. O bahçe mutfağı tadını içinde barındırması. Bulursanız deneyin, bulamazsanız da yapmayı deneyin, hele şansınız var ise açık havada odun ateşinde yapın, ve kış geldiğinde açılan her ajvar kavanozundan mutfağınıza o tatlı sonbahar geri gelecektir emin olun.

5 yorum:

Eda dedi ki...

Bayıldığım bir lezzettir :) Ama hiç bahçede yapılan orjinalini yemedim.

Pelin Demireli dedi ki...

blogunuza tapıyorum.

Son Efendi dedi ki...

Pelin hanım,
Naçizane yazılarıma verdiğiniz destek ve nezaketiniz için çok teşekkür ederim..

Son Efendi dedi ki...

Eda hanım,

Mutlaka denemelisiniz, odun ateşiyle yapılmış ajvar bambaşka bir şey inanın..

Mimosa Café+Design dedi ki...

Ajvar tarifi ararken tesadufen buldum blogunuzu. Sanirim bu aksam yapmayi deneyecegim. Sevgiler.