24 Ağustos 2009 Pazartesi

Ciğer ezme


İftar sofranızı şenlendirmek, bayatlamış ekmeklerinizi kızarttıktan sonra üzerine bir şeyler sürmek, yada taptaze pidenizin içinde yumuşacık bir şeyler yemek ve bunu da en ucuza çıkartmak ve dahi bu işi 15 dakikanın altında yapmak istiyorsanız alın size nefis bir mamulat;
1/2 kilo tavuk ciğeri (kullanmadan önce soğuk suda yıkamanızı tavsiye ederim)
1 adet ince doğranmış soğan.
2 diş doğranmış sarımsak
1 çaykaşığı mercanköşk yada kekik yada her ikisi
1/2 çay bardağı ılık yada sıcak su
tuz
karabiber
zeytinyağı
bir adet mutfak robotu..
*Az biraz zeytinyağını orta hararet te ısıttıktan sonra tavaya yada tencereye soğanları ve ciğerleri ekleyip çevirin. Çevirme süreniz ateşin gücüne bağlı ama sadece bir kaç dakikayı geçmeyecektir, sadece ciğerlerin renklenmesini ve soğanların yumuşamasını istiyoruz.
*Ardından suyu eklememiz gerekiyor, ama bundan önce sarımsakları atıp çevirmeye devam edin, kokusu burnunuza gelince sıra baharat, tuz ve bibere gelmiş demektir. Onları da ekledikten sonra suyu ekleyip ateşin a açıp fokurdatın. Bu enteresan terimin manası aslında bir nevi kaynatma ama sulu olmayacağı için kaynatma demiyoruz dipte ne sıvı varsa o fokurdasın istiyoruz. Fokurdar fokurdamaz ateşten alıp tencereyi kapatıp kendi haline bırakın.
*Bir beş dakika sonra ciğerler son işleme hazır hale gelecektir. Kapağı açıp biraz soğutursanız robotunuz la elinizi yakmadan çalışabilirsiniz. Tencerede ki pişmiş malzemeyi, eğer alıyorsa hepsini, yoksa parça parça robota ekleyip çevirmeniz gerekiyor. İşte ezme kısmı bu, ancak bunu yaparken içine ezmenin kıvamı bıçakla alınacak kadar yoğun ama ekmeğe sürülecek kadar akıcı olana kadar azar azar zeytinyağı eklemeniz gerekiyor. İşin bütün püf noktası bu. Aman bu mezelikte olur derseniz su yerine şarap eklerseniz bambaşka bir şey olur.

2 yorum:

Eda dedi ki...

Önyargılarımı yıkarak bunu da deneyeceğim ilk fırsatta :)

EBRULİ dedi ki...

sevgili rakı sofrası orjinal tariflerinize bayıldım.Ellerinize sağlık.Eda'cım iyiki yönlendirmişsin canım.şahane bir blog keşfettim sayende:)