29 Ağustos 2009 Cumartesi

Patates Fırın



Bazen en basit tatlar en lezzetli olanlarıdır. Patatese basit demek aslında ayıp oluyor ama ne yapalım, içimden öyle geldi. Benim patates pişirme yöntemlerimden en sevdiğim de patates fırındır. Fırınla uğraşmak insanı meşgul ederken sanki çok önemli bir iş yapıyormuş havasına da sokuyor, kendinizi iyi hissediyorsunuz, hele sonuç da istediğiniz gibi olursa demeyin gitsin. Eliniz de sarımsak, biberiye,sirke,tuz varsa ki çoğu evde olan şeyler ve tabii ki işin püf noktası olan özel yağı da aşağıda ki gibi elde ederseniz elde ederseniz geriye patates fırında yapmak için patatesleri soymaktan başka bir şey kalmıyor. Patatesi fırında pişirmenin bir kaç püf noktası var, malum bizde satılan hangi patates ne tür pişirmeye uygundur bilmek neredeyse imkansız, zira satanların bile fikri yok, kızartmalık dedikleri kızarmıyor, yemeklik aslında tam kızartmalık vs vs. Botanist veya patates ile uğraşan tarım erbabından olmadığıma göre elime ne geçerse kullanıyorum, çoğu zaman da muhtelif zamanlar da alınmış bir yığın karışık tür olabiliyor (gıda maddesini israf etmekten nefret ederim), o yüzden ne bulursanız kullanın derim. Bir diğer nokta, patatesi çiği koymak, lokantacı gibi haşlayıp kızartmak bir çözüm ancak, fırın da pişerken oluşan kimyasal reaksiyonlar oluşmayacağından ne o lezzeti alırsınız ne de o yüzey dokusunu elde edersiniz, kısaca olmaz. Isı en önemli noktalardan biri, patates ağır pişirilmeyi sever o yüzden boyutlarına göre 150 derecelik fırında en az bir saat yada tam pişene kadar kalmalı, öte yandan patatesleri koyduğunuz pişirme kabının alt yüzeyiyle temas edebilecek durumda ve yaygın şekilde yerleştirmezseniz istediğiniz sonucu alamazsanız. Gelelim en önemli faktöre ki bu da pişireceğiniz yağ. Patatesin en iyi dostu kaz yağıdır, ama bulabilene aşkolsun, o yüzden en yakın akrabalarından tavuğa yönelmeniz gerekiyor. Bütün aldığınız tavukların iç kısımlarında besi oldukları için oldukça iri yağ dokuları var, bunları genelde atıyorsunuz biliyorum. Lütfen bunları saklayın, en güzeli her defasında buzluğa atarsanız eliniz de bir yığın tavuk yağı olur. Tavsiyem ilk olarak pişirme kabına önce yarım parmak kalınlığında mısır yada gündöndüyağı koymanız, koyduğunuz yağı fırın da ısıttıktan sonra patatesleri yerleştirirseniz yapışmalarını önlemiş olursunuz. Daha sonra üzerine biberiye, kırılmış ama kabuğu soyulmamış sarımsak, iri taneli tuz, ve tavuklardan topladığınız tavuk yağlarını ekleyip fırına verin. Tavuk yağları bir doku içerisinde olduğundan ısındıkça dışarı verilecektir, korkmayın zeytinyağı yada tereyağı gibi yanmaz, ağır ağır patateslere doğru akarlar. Bu yüzden arada sırada patatesleri çevirmeniz iyi olur. Miktarına gelince de bir kilo patatese bir avuç içi yağ yeter. Neden gram hesabı yok derseniz bu sizin ağzınızın tadına kalmış bir şey de ondan. Ayrıca zaman içinde ne kadar yağ gerekir onu da deneyimlerinizle zaten tespit edersiniz. Patateslerin dışı kabuk tuttuğunda işin en heyecanlı yeri gelir, bir kilo patatese 3 kaşık sirke hesabından üzerlerine sirke döküp biraz daha biberiye ekleyin. Bu anda dikkatli olmanızı tavsiye ederim zira kızgın yağa sıvı ilave ederken yağı sıçrayıp yakabilir dikkatli olun yeter. Piştiğine ikna olduğunuz zaman (bunun için arada sırada en irisine bıçak saplarsanız belli olur, tabii bu arada yuvarlak ve kızgın yağın içinde olan bir cismi bıçaklamaya kalkarken dikkatli olmanız gerektiğini tekrar hatırlatayım.) patatesleriniz hazırdır.

10 yorum:

Eda dedi ki...

Bu tarifte patatesin cinsini iyi bilmenin, zamanlamanın, sirkenin ne kadar önemli olduğu tecrübe ile sabittir :) yakında yeni deneme gelecek ve bu sefer yüz kızartmayacaktır :)
Fırınla uğraşmayı ben de çok seviyorum yazın en sıcak günlerinde bile..
Paylaşım için teşekkürler, sevgiler..

Bora dedi ki...

Sirkenin kızgın yağa atılınca etrafı fena batırdığına şahit oldum. Bunun için ne yapmak lazım. Tavada kızarttığımız patatese de sirke ekleyebilir miyiz.
Kız arkadaşıma bunu yapmak isterim acil cevap verirseniz.

Sevim dedi ki...

Bu yuvarlak cins patatesin adı nedir
Teşekkürler, elinize sağlık.

İlayda dedi ki...

Müthiş.. Yazılarınıza hayranım, babamla hiç kaçırmıyoruz, çoğunu da deniyoruz. Fırın için daha küçüğüm ama birlikte yapması çok zevkli.

Son Efendi dedi ki...

Bora bey,

Kızgın yağa herhangi (yağ hariç) su içeren sıvıyı eklerseniz, su genleşme ve süperbuharlaşma nedeniyle insanın başına gerçekten olmadık her sorunu açar..Temizlemek sorun değil ama yanıklar en sıkıntı vereni oluyor, hatta gözünüze bile gelebilir..O yüzden dikkatle patateslerin üzerine dökmenizi tavsiye ederim.
Tavada kızarmış patatese sirke ekleyebilirsiniz ama kızarttıktan sonra, Bu Britanyalıların favori patates tava çeşnisidir, Salt and Vinegar olarak adlandırılıyor. Ancak sirke patates tavayı yumuşatıyor bu yüzden ben çok sevdiğim için, ayrı bir kapta sirke ve tabii tuza daldırarak yemeyi tercih edyorum. Ama bir yöntem daha var tavsiye ederim, markasını hatırlamıyorum, hazır salata sosu olarak küçük poşetlerde sirke, fesleğen tozu var, kızarmış patatese ekebilirsiniz enfes oluyor ...

Son Efendi dedi ki...

Sevim hanım maalesef hiçbir fikrim yok, markette ne bulduysam o..

Son Efendi dedi ki...

Sevgili İlayda,
Umarım ileri de sizin de tariflerinizden ben yararlanır ve keyifle uygularım ..)

Adsız dedi ki...

selam
İnanın yemeklerden ziyade o muhteşem açıklayıcı bilgilerinize hayran kaldığımı söylemek isterim.tek kelimeyle fevkalade.
SEVGİLER.
http://arzucev.blogcu.com

Sinan dedi ki...

İştah açıcı özellikle de şu öğle saatinde
Biberiye kuru mu kullanılmalı acaba ?

Son Efendi dedi ki...

Sinan bey,

Tazesini bulabiliyorsanız tabii ki her zaman taze kullanın, zira taze biberiyenin rayihası bambaşkadır, ama bulamıyorsanız kurusunu kullanmaktan başka çare yok maalesef, bu durumda serpmeden önce elinizle ovalar ve miktarını arttırırsanız daha iyi bir sonuç alırsınız.
Bu arada biberiye bitkisi aslında bodur sayılabilecek bir çalıdır, yetiştirmesi çok kolay ve bakımı neredeyse zahmetsizdir. Bu nedenle bu aralar bir çok apartman bahçesine doğal çit olarak ekiliyor benden söylemesi..