24 Eylül 2009 Perşembe

Mahlep


Son zamanlar da kandil simidi aldınız mı? Ben her kandil de özellikle yaşı benden büyüklere almadan edemem. Ancak bir farkeden ben miyim? bilmiyorum ama kandil simitleri de bozuldu. Susam kaplı, frenk işi bir takım zımbırtılar, kandil simidi diye satılıyor. Mahlepsiz kandil simidi devrine girdik. Gerçi mahlebi bilen mi kaldı? o da ayrı bir mesele. Bir çok insanın mahlep ve muhallebiyi karıştırdığını da ayrıca görüyorum, ama ne yapalım devir "eller havaya devri". Okullarımız da çocuklara yemek kültürümüzü öğretmek yerine bilardo ıstakası tutturur, tv ler de yumurta kırmayı bilemeyenler yemek öğrettirirsek, tabii mahlep de unutulur gider. Hele Saray yemeği, Osmanlı mutfağı diye dolaşanların çoğunun mahlep dediğiniz de bön bön bir bakışları var ki sormayın gitsin. Mahlep oysa ki bu coğrafyanın en eski içeriklerinden biridir. Prunus Mahleb yani yabani kirazdan elde, edilir. Yabani kirazı, bahçecilikle uğraşanlar ve ziraat mühendisleri, kökü sağlam olduğundan cins kiraz aşılamaya pek yatkın olduğundan çok severler, ağzının tadını bilen eskiler de meyvalarını severlerdi. Pek ekşi olan ve de oldukça etsiz olan bu meyvalardan yararlanıldığı kadar ticari olarak en önemli kısmı olan çekirdekleri de toplanırdı. Kurutulan çekirdekler kırıldığında, içinden mini badem benzeri içleri yani mahlep elde edilir. Mahlebi kurabiye, çörek gibi şeyleri pek fazla yapmıyorsanız iç halde alırsanız daha iyi edersiniz, zira çekilmiş mahlebin tadını çabuk kaybettiğini söylemeliyim. İç olarak aldıklarınızı rahatlıkla mutfak robotuyla çekebilirsiniz ancak, eski tariflere sadık kalmak istiyorsanız tarif te belirtilen tuz veya şeker miktarının bir kısmı ile havanda ezmek en iyi sonucu verecektir.

2 yorum:

levent dedi ki...

hocam muhallebi mahlepden mi yapılıyor yoksa.

dishycaddy dedi ki...

mahlep ve muhallebiyi ben bile karıştırmam.. gerçekten var mı böyleleri :)