24 Eylül 2009 Perşembe

Mermer Yumurta


Cırcır böceği tarafım fikirleri ile bugün beni tamamen teslim almaya devam ediyor. Mermer yumurta aslında Çin mutfağından yürüttüğüm bir şey. Normal şartlar altında bir iki saatte anca becerilmesi gerekirken çok kısa zaman harcayarak yapabilirsiniz. Yumurtalarınızı bir güzel haşlayın, aynen bildiğiniz gibi. Öte yandan demli çay seven misafirleriniz gelecekmiş gibi bir güzelde çay demleyin. Yumurtaları ele gelecek kadar soğutunca, bir kaşık yardımıyla, baştan aşağı hafifçe vurarak çatlatın, dikkat soymuyoruz! sadece çatlatıyoruz. Bu işlemin nedeni yumurtaları renkli bir sıvıya daldırıp çatlaklardan renklenmesini ve mermer gibi görünmesini sağlamak ve tad vermek (zaman içinde eliniz ustalaşır, daha iyi desenler çıkarırsınız.). Gelelim ikinci merhaleye, soyulmamış ama kabuğu çatlatılmış yumurtaların gömüleceği kadar sıvı alabilecek bir kaba çayı sıcak sıcak ekleyip içine bir iki kaşık soya sosu ekliyorsunuz. Soya sosları tuzludur ama markasına göre bu oran değişiyor iş sizin damak tadına kalmış. Yumurtaları sıcak çaya basıp bırakıyorsunuz. Bu işlem ısı düşünce buzdolabında devam etmeli zira zehirlenmek istemeyiz. Mermer desenleri bir saatten başlayan süreç içinde ortaya çıkıyor, ne kadar uzun kalırsa hem soya sosundan dolayı daha tuzlu oluyor hem de çayın renginden desenler koyulaşıyor. Ben bir akşamdan fazla tutma taraftarı değilim. Yumurtaları bozmadan dikkatle soyarsanız yumurta yemeyen yumurcaklara bile enteresan gelen haşlanmış mermer yumurta elde edersiniz. (zaman içinde kendi tadınız,modeliniz ve renginiz mermeri yaratabilmek mümkün, mesela baharat ve sarımsak katarak). Yaşasın cırcır böcekleri!

2 yorum:

Eda dedi ki...

Ne tuhaf, ben bu fikri küçükken gidilen bir piknikte kazara keşfetmiş ve oluşan desenlerden etkilenmiştim :)
Çok hoş, teşekkürler..
Yaşasın cırcır böcekleri :)

Ayşegül dedi ki...

çok enteresan geldi önce ama misafirlerim bayıldı bayıldı.