8 Eylül 2009 Salı

Patates Fırın Üzerine Varyasyonlar



Konunun başlığı biraz klasik müzik koktu, farkındayım ancak patatesden bahsediyoruz, hayranlık duyduğum bir yumru. Dolayısı ile daha üzerinde uzun uzun yazabilirim hiç şaşırmayın. Bugün kü yazım nispeten kısa olacak çünkü bu kadar kolay olamaz dedirten cinsinden bir yemek. Eliniz de şu haşlanınca unlanan yemeklik patateslerden varsa daha iyi sonuç alacağınız türden birşey, işin aslı esası bu tür patates, ama yoksa da ne yapalım sırf bunun için çarşı pazar dolaşıp yeni patates almaya da gerek yok. Canınız istediği kadar patatesi bütün olarak soyduktan sonra bolca su dolu bir tencerede haşlayın. Tabi suya tuz ilave edip patatesleri soğuk suya koyacağınızı unutmadan, aksi takdir de patatesiniz haşlanır ama başka bir haşlanır. Piştiğine emin olduğunuz zaman sıra işin eğlenceli yanına geliyor. Öncelikle fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp dibinde bir parmak çiçek yada mısırözü yağı dökülmüş kenarları yüksekçe bir tepsiyi fırına yerleştirin, bize kızgın yağ lazım. Cam pişirme kaplarını tavsiye ederim, patateslerin diplerinin kızarıp kızarmadığını görmek oldukça eğlenceli oluyor. Bu arada umarım tencerenizin kapağı vardı, yoksa da haşlanmış patatesleri kapağı olan ve sıkıca kapanan bir tencereye alıp, kapağını iyice kapatın. Kapağı ve tencereyi gelecek cümlede ki faaliyeti yaparken kapağın uçup, patateslerin ortalığa dağılmaması için uygun şekilde tutmanız gerekiyor. Şimdi sıkıca tencereyi kavrayın, bu arada kapağıda sıkıca tutuyoruz ve içeride patates yerine o gün kime kızmışsanız o varmış gibi bir güzel silkeliyoruz. Burada ki amacımız patateslerin yüzeyini hırpalayıp pürüzlü bir yüzey yaratmak ve şiddet terapisi uygulamak. Bu hırpalanmış yüzeyler, yağın içinde çabucak ve bir güzel kızaracağından çok kısa zamanda çıtır çıtır kızarmış hissini veren, ama suda haşlandığı için yağı içine çekmemiş ve en kısa zamanda pişmiş, ve dahi kalorisi düşük bir nev-i fırında patates elde edeceğiz. İşin püf noktası patatesin cinsi, pürelik yada yemeklik için ideal olan, pişince unlu havasını veren patates kullanıyorsanız abartmayın, çünkü dağılıp ecüş büçüş bir şeyler olsun istemiyoruz. Hırpalanmış patatesleri fırında kızmış yağın içine dikkatle yerleştirip fırına verin, yağın içinde olan kısımlar çabuk kızaracağında arada sırada alt üst ederseniz eşit şekilde kızartmış olursunuz. Bu kızartma işleminin belirli bir süresi yok.Süre sizin ne kadar kızarmış sevdiğinize, her defasında fırının kapağını açık unutup ısıyı düşürmenize veya elektrikli fırınınız varsa voltaj seviyesine göre değişiyor ancak çok uzun sürmez emin olun.

1 yorum:

Eda dedi ki...

çok enterasan bir tarif.. kızdıklarımı düşünmek yerine bu güç gerektiren işlemi başkasına havale etmeliyim :)
ama fikir müthiş, eminim çok güzel kızaracaktır..