9 Eylül 2009 Çarşamba

Tavuk Korma



Bir süre önce Taftan nan dan bahsetmiştim, bazı dostlarım, "İyi de, biz bu nanı kuru kuruya mı yiyelim? yanına da bir şeyler olsa" diye serzenişte bulununca aslında uzun zamandır yazmak istediğim bir tarifi yazmak artık farz oldu. Madem Ekber Şah döneminden bir nan dan bahsettim, yanına da o zaman ait bir yemek ekleyelim. Korma ya da bazen yazıldığı gibi Qorma, malum coğrafyanın bir yemek pişirme yöntemi olarak nam salmış. Aslında gayet basit bir açıklama ile bizim kavurma dediğimiz ve şimdiler de unutulmaya yüz tutmuş bir yöntem. Et terbiye edildikten sonra, kavurulup ağır ateş te pişirilmek üzere güvece yerleştiriliyor. Daha sonra kapağı kapatılıp, kapak ( yemeğin suyunu yitirmemek için ) ve güveç bildiğiniz mayasız hamurla sımsıkı yapıştırılıyor. Daha sonra küle (unutmayalım eskiden yemekler odanın bir köşesinde ki açık ocaklar da pişirilirdi) oturtulup, ateşin közleri de kapağın üzerine yerleştiriliyor. Uzun süre bu ağır ateşin ısısıyla pişen etin nefaseti tabii ki bambaşka. Ocağımıza gaz tüpü düştüğünden biz bunu fırında yapacağız maalesef. Ancak gördüğünüz gibi Hint-Farisi mutfağının bu önemli yemeğinin pişirme yöntemi bizim eski yöntemlerimizden bir parmak farklı değil. Farkı içine konan baharat vs. de, bu da tahmin edersiniz ki o yörenin elinde hangi malzeme varsa onu kullanmak olduğundan geleneksel ağız tadımıza (kaldıysa şayet) oldukça yakın. Bu arada bir uyarı yapmadan geçemeyeceğim, o da günümüz de Batı ülkelerinde bu yemek Bangladeşli lokantacıların uyanıklığı sayesinde çok alakasız bir şekilde yapılıyor, adı korma ama alakası bile yok. İş bu nedenle oradan buradan elde ettiğiniz reçetelere uymayabilir şaşırmayın, efendim işin aslı bizde.


1 Kilo Tavuk, orta boy cep telefonu ebadında kemikli olarak parçalara ayrılmış durumda.

3 Kaşık süzülmüş tereyağı

2 Adet Soğan

6 Diş Sarımsak

1 Adet acı sivri biber acı seviyorsanız arttırın sevmiyorsanız hiç katmayın

1 tatlı kaşığı tane karabiber

1" kakule

1" karanfil

1 parmak kabuk tarçın

1 çay kaşığı öğütülmüş kişniş

kibrit kutusu büyüklüğünde bir parça zencefil yoksa 1 -2 tatlı kaşığı

1 kahve fincanı krema

1/2 Bardak yoğurt

evde varsa bir miktar badem, ceviz ve hatta fındık bile olabilir sadece öğütülmüş olsun yeter.



*Yapmamız gereken ilk iş tavuğu terbiyelemek, işin burası çok önemli ve en önemlisi de yemeğin içine koyacağımız 2 soğandan birinin, sarımsakların ve zencefilin ezilmiş olması. Pirinç veya taş havanınız varsa onda ezmeniz yoksa robottan geçirmeniz gerekiyor. Bitkisel muhteviyat püre gibi olmalı ki tadları ete nüfuz etsin.

Bu püreye yoğurdu ve kişnişi ekleyip bir güzel karıştırıryoruz. Metal olmayan (aksi takdirde metal kokusu ete geçer) bir derin kapta hepsini tavuk parçaları ile bir güzel harmanlayıp, buzdolabına en az bir saat kalacak şekilde yerleştirin. Bu arada dolabınızın soğan kokmasını istemiyorsanız üstünü örtmeyi ihmal etmezsiniz umarım.


*Etlerin terbiyelendiğine emin olduysanız önce çıkartıp oda ısısına gelmelerini bekleyin, burası da başka bir püf noktası, sıra kalan soğanı çentmeye geldi. Bu arada fırınınızı 150 dereceye getirip, üstü kapalı bir uygun fırın kabını da bir zahmet hazırlayalım ki son anda sorun olmasın, Güveciniz varsa lütfen hamurla sıvayıp kullanın, tadı başka olacaktır.


*Etleri bir derin tencerede ısıttığınız tereyağa parça parça ekleyerek kavurun, hepsini atarsanız ısıyı düşürür sulandırırsınız ki bu son isteğimiz. Sürekli çevirirseniz tencerenin dibinde yanık bir katman bırakmazsınız, burası önemli, zira etler kavruldukça tencereden alınacak ve bitince elde ne kadar baharat ve çentilmiş soğan kaldıysa eklenecek ve tencerede ki terbiye kalıntısı ile çevrilecek. (krema ve fındık fıstık hariç).


*Son eklenenler de (yakmadan) kavrulunca, etleri ekleyip, pişireceğiniz kaba 2 çay bardağı ılık suyu (kaynara yakın ama haşlak olmayan ısı da) ve fındık fıstığı ekleyip kapağını kapatıp fırına verin.


*Tavuk olduğuiçin 45 dakika yeterli olcaktır, bu süre fırın kapağının iki de bir de meraklılar tarafından açılmaması ile ilintili. Ola ki tavuğunuz köy tavuğu, yani hayatı yürümekle geçmiş kaslı bir kuş, o zaman bir yirmi dakika daha ekleyebilirsiniz. Veya bu tarifi tavuk yerine kuzu ile yapmak istediniz, süreyi 1' 45'' olarak hesaplayın (etin boyutu bu sefer kemikli olarak yarım orta boy cep telefonu olsun). Servis yapmadan önce kremayı ilave edip karıştırın.

3 yorum:

Pelin Demireli dedi ki...

Hiç üşenmeyip bu tarifi aynen uygulayacağıma söz veriyorum. Yanına ekmeğide yapalım tam olsun. Ay sonunda Taftan yolcusu arkadaşım geliyor, gelişmelerden sizi haberdar edeceğim. Ellerinize sağlık, çok iştah açıcı bir tarif.

Eda dedi ki...

cep tel. ebatlarına dikkat edilerek, kül nefasetini de hatırlamaya çalışarak denenecekler arasında.. :)
böyle eğlenceli tarif veren bir kişi daha tanımadım, harikasınız.

Adsız dedi ki...

bu acımıdır.