22 Ekim 2009 Perşembe

Taralli


Bazen canınız abur cubur yemek ister, ama bir türlü bir şey beğenemez, aklınıza da yapacak bir şey gelmez. İtalya'nın Gambatesa kasabasının sakinleri de sanırım benimle aynı kafadan olmalı ki, içine evde kalmış ceviz, zeytin ezmesi, buzdolabında kurumuş beton vari kaşar rendesi,rezene tohumu veya aklınıza ne gelirse katabileceğiniz, ama asla hata yapamayacağınız, her seferin de de harika bir şey ortaya çıkaracağınız Taralli' yi icat etmişler. Taralli tuzlu pasta diye satılan bizim pastane işerinden pek farklı değil, sadece pişirilmesi biraz farklı o kadar.
Kullanacağınız bütün malzemeler ölçek üzerine, ölçek de gram, cc falan değil, kap üzerine, yani hacmen, dolayısı ile az oldu, çok oldu endişesi taşımanız gerekmiyor, sadece ortaya çıkan hamur şu meşhur kulak memesi kıvamında olsun yeter. Dolayısı ile fincan da olabilir tencere de, canınız ne kadar yapmak istiyorsa o kadar.
2 Ölçek un
1/2 Ölçek zeytinyağı
1/2 Ölçek su (İtalya da su yerine beyaz şarap da tercih edenler var)
tuz
*Hepsini bir güzel karıştırıp, yumuşak bir hamur elde edin, çok cıvık olduysa biraz daha un ilave edebilirsiniz. Yumuşak hamura istediğiniz malzemeyi ekleyin, tekrar yoğurun. 2-3 cm çapında küçük toplar haline getirmek için hamuru koparıp avcunuzda yuvarlayın. Daha sonra bu topları tekrar iki elinizle ovalayarak uzun çubuk hale getirip, çubuklardan halka yapın.
*Sıra geldi az tuzlu bir su hazırlayıp, tencerenin birinde kaynatmaya. Hazırladığınız halkaları kaynayan suya atın, ancak tencereyi doldurmayın. Halkalar önce dibe çökecek daha sonra pişince yüzeye çıkacağından, kalabalık olmasın. Yüzeye çıkanları, delikli kepçe ile çıkartıp soğumaya bırakın.
* Bu arada fırınınızı 180 c ye ayarlayıp tepsileri hazır edin, hamura yağ eklendiğinizden, tepsiye yağ koymanız gerekmez ama isterseniz kağıt koyarak içinizi rahat ettirebilirsiniz. Pişme süresi fazla olmuyor, sadece üzeri renk alsa yeter.
Not.Ayrıca şeker katmak veya daha sonra pudra şekeri ekerek tatlı versiyonlarını da yapmak mümkün , İtalyanlar yapıyor biz neden yapmayalım..

7 yorum:

Eda dedi ki...

Bu tarife ayıldım bayıldım gibi klasik blogger yorumları yerine, diyorum ki, o kadar denk geldi ki, evdeki zeytin ezmesi v.b. ürünleri değerlendirmenin tam zamanı olduğunu düşünüyordum ben de..
Bu akşam yapılacak ve en kısa zamanda blogda yayınlanacak..
İyi ki varsınız, teşekkürler ;)

Son Efendi dedi ki...

eda hanım,
denk düştüğüne çok sevindim, umarım sizin versiyonunuzu da en kısa zaman da okurum. teşekkürler.

Pelin Demireli dedi ki...

ayhan bey,
ne kadar caliskansiniz, keske komsu olsak...google tanri olmali:)

Pelin Demireli dedi ki...

ayhan bey,
ne kadar caliskansiniz, keske komsu olsak....google tanri olmali:)

dishycaddy dedi ki...

Mmmm kıyır kıyır bişey olmalı bu. Elinize sağlık

beste dedi ki...

kitir kitir birseye benziyor bu denenecekler listesinde!

Mimosa Café+Design dedi ki...

buzdolabinda kalmislara yaklasim acisindan cok yaratici. zeytin peynir falan girdigine gore cok da lezzetli olmali. ben de deneyeyim.